Docent

Version 2De opleiding “Beter Beleid door te Sturen op Geluk” wordt gegeven door drs. Akshaya de Groot (60 jaar). Hij begon zijn loopbaan als free lance (wetenschaps)journalist, communicatiedeskundige en onderwijs-ontwerper.
Pas later ontwikkelde hij zich, via een sabbatical aan de universiteit, tot geluksdeskundige. Inmiddels is hij een van de pioniers in het vertalen van geluksonderzoek naar beleid en onderwijs.

Zo was hij de initiatiefnemer en ontwerper van de opleiding “Sturen op Geluk in het publieke domein” aan de Erasmus Universiteit, de eerste op dat gebied in Europa. Hij bleef daar 2 jaar aan verbonden als docent en programmaleider. Daarbij werkte hij samen met o.a. de bekende geluksprofessor Ruut Veenhoven. Met deze nieuwe opleiding zet hij een stap verder.

Samen met Marjo Gruisen verzocht hij KING (het Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeenten van de VNG) het meten van geluk op te nemen in de Burgerpeiling.
Sinds 2016 is dit nu mogelijk, met dezelfde vier vragen die in voortrekkersland Groot-Brittannië worden gebruikt door het Office of National Statistics (ONS).

Met docente Elisabeth van Twist ontwikkelde hij een keuzevak Gelukskunde voor de Hogeschool Rotterdam. Dit wordt sindsdien jaarlijks door ongeveer 80 studenten (4 x 20) gevolgd.

De Groot schreef ook het boek ‘Geluk voor Kamerleden’.

Hij is een ervaren spreker en docent, die het onderwerp “sturen op geluk” al aan vele gemeentes, provincies, en andere organisaties presenteerde. Hij schreef en schrijft over tal van aspecten van geluk en beleid in o.a. HP/deTijd, Gemeente.nu, Eindhovens Dagblad en Liberaal Journaal 2017.
Recentelijk is hij als adviseur betrokken bij projecten rond geluksbeleid en/of het meten van geluk in Gelderland,  Zuid-Holland en bij een van de grote gemeenten.

Hij gaf les aan drie universiteiten en één hogeschool, en ontwikkelde onderwijs voor o.a. de Open Universiteit.

In het eerdere deel van zijn leven was hij o.a. journalist. Hij publiceerde in Trouw, (boekbesprekingen), Intermediair (onderzoek), de Haagsche Courant en vele andere bladen. Daarna was hij werkzaam als  senior communicatie-adviseur bij talloze projecten. Van de zorg tot politie en defensie.

Dit alles begon met een opleiding tot onderwijssocioloog en maatschappijleraar. Zijn bijvakken en scriptie gingen over onderwijskunde en maatschappijleerdidaktiek en hij liep stage als docent aan de lerarenopleiding maatschappijleer. “Hoewel ik geen maatschappijleraar werd, heb ik op die kennis over onderwijs en samenleving mijn hele leven verder kunnen bouwen”, Version 2zegt hij daarover.
Voeg daarbij zijn ervaring binnenin allerlei organisaties. Daardoor heeft hij een unieke, goed geïnformeerde en praktische kijk op wat je met geluk als leidraad kunt doen.

Last but not least is hij uit eigen ervaring vertrouwd met mindfulness en meditatie, en daarmee samenhangend, met Oosterse psychologie en filosofie — en wat die voor geluk kunnen betekenen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close